Het kabinet wil voor de zomer nog bijna 3 miljard euro vrijmaken voor de aanpak van de stikstofcrisis. Bijna 1,3 miljard euro wordt uitgetrokken voor de plannen die provincies hebben ingediend. Ook wil het demissionaire kabinet 1,45 miljard euro uittrekken voor de vrijwillige opkoopregeling van veehouders en deze regeling verlengen tot eind dit jaar.

Zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet instemmen met het voorstel voor de miljardeninvestering. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Landbouw.

Als beide Kamers instemmen met het voorstel, kunnen de provincies voor de zomer het geld gebruiken, aldus het ministerie. “Ondanks de demissionaire status van dit kabinet blijft de noodzaak voor investeringen in de natuur en het landelijk gebied onverminderd groot”, aldus het ministerie in een persbericht.

De provincies hebben voor afgelopen zomer hun plannen ingediend bij het ministerie hoe ze de stikstofneerslag willen verminderen. Die plannen zijn vervolgens doorgerekend door Wageningen Economic Research (WEcR), dat een “aanzienlijk deel” van de maatregelen als kansrijk acht.

De provincies vroegen afgelopen zomer om veel meer geld dan de 25 miljard euro die het kabinet beschikbaar wilde stellen. Op basis van hun eigen berekeningen zou er in totaal ruim 58 miljard euro nodig zijn.

Voorlopig komt er geen stikstoffonds

De plannen van de provincies worden de komende tijd nog verder uitgewerkt, en volgens het ministerie is het aan een volgend kabinet om te bepalen hoeveel geld het wil uittrekken voor de stikstofaanpak.

Het was de bedoeling dat het geld uit het stikstoffonds zou komen, dat gevuld zou worden met de voorgestelde 25 miljard euro. Maar daar moet de Eerste Kamer nog mee instemmen, en het is nog maar de vraag of dat nog gaat gebeuren. De senaat heeft de wet voor het stikstoffonds controversieel verklaard, wat inhoudt dat het voorlopig niet zal worden behandeld.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is blij dat nu in een Kamerbrief wordt bevestigd dat de zogeheten piekbelastings­aanpak vrijwillig is. "Boeren die er geen gebruik van maken, worden niet opgezadeld met de titel 'piekbelaster'. Dat is positief."

Maar LTO vindt het wel zorgelijk dat verschillende regelingen voor bijvoorbeeld innovatie en bedrijfsverplaatsing nog niet naar behoren openstaan. Dat moet nu de hoogste prioriteit krijgen, aldus de organisatie.

LEES OOK: Landbouwprijzen stijgen minder hard, maar aardappelen nog wel 30% duurder in Nederland